Idemo u brda!

Godišnji odmor je završio! Krećem u nove izazove, nova trčanja, nove rekorde i nove postove.

Moram priznati da sam se baš lijepo odmorio u protekla 3 tjedna. Malo mora, malo planina, puno svježeg i čistog zraka i domaće hrane. Malo mamine kuhinje i dosta kilometara u nogama.

Zadovoljan sam kako sam program priprema za maraton uspio uklopiti u godišnji odmor koji je do ove godine bio doslovno odmor. Uspio sam iskombinirati kupanac na plaži, trčanje i lagane večernje izlaske.


U Sarajevu sam istrčao jedan trening s prijateljem Erolom (organizatorom sarajevskog polumaratona)

Tijekom godišnjeg je završila prva faza mojih priprema – aerobna faza u kojoj sam postepeno tjednu kilometražu podigao na zadovoljavajućih 60 km. Bilo je puno lakše nego što sam mislio da će biti – imajući na umu da se to dešavalo tijekom najtoplijih ljetnih dana. Dobra stvar je bila što sam bio na godišnjem pa sam mogao kombinirati i birati doba dana za trčanje.

Istina, nakon što sam u dva tjedna istrčao dva polumaratona na splitskom Marjanu, osjećao sam se dosta umorno. No, Janko je program složio tako da je nakon toga slijedio tjedan s puno manje kilometara tako da sam se uspio odmoriti i „upiti“ te dugačke treninge. U taj tjedan odmora mi je uletilo dva dana (relativno laganog) planinarenja koja su mi posebno dobro sjela. Nakon sparnih i vrelih splitskih dana i večeri, proveo sam 3 dana u Hercegovini na 1200 m n/v, daleko od civilizacije i s puno svježeg i čistog zraka.

miCoach workout - trčanje, 21 km

S obzirom da je to ipak bio godišnji odmor, ponekad sam (u dane kada sam trebao trenirati nešto sniženim intenzitetom i manjom kilometražom) treninge zamijenio treniranjem s COMPEX uređajem. S obzirom da uređaj (osim programa za opuštanje i oporavak) ima i programe za treniranje (jačanje mišića) izabrao sam programe za jačanje trbušnih i leđnih mišića kao i za jačanje listova i kvadri. Takve treninge sam odradio u hladovini neke plaže zavaljen u kampersku stolicu i čitajući neku knjigu. Što bi Crnogorci rekli – „Leži, a iđe“.

Znajući koliko su važni dani odmora za nas trkače (točno onoliko koliko i dani u kojima treniramo), ovakvi zamjenski treninzi s COMPEX uređajem su odlična stvar u dane kada bi trebali imati lagane treninge. Izolirani mišići ostaju u formi, dok se ostatak tijela odmara i priprema za nova trčanja.

Trenutačno mi traje dvotjedna brdska faza tijekom koje tri puta tjedno peglam brda i uzbrdice. Primarni cilj ove faze je jačanje kvadri koje će mi trebati u idućoj fazi kada ću trenirati brzinu.

Vidimo se sutra u Jaski na utrci 15k!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.