Moj prvi maraton

Vrijeme je da podvučem crtu pod ovaj projekt. Ideja je bila da kroz svoj osobni primjer pokažem kako treba izgledati jedna planski odrađena priprema za prvi maraton. Naravno, sve ovo se može primijeniti bilo da se pripremate za svoj 5 ili 15 maraton.

Pa da ponovimo kako izgleda recept za pripremu vašeg prvog maratona

  • trener ili osoba koja će vam izraditi i prema vama oblikovati vaš plan priprema
  • doktor ili osoba s kojom ćete se moći posavjetovati kada vas nešto zaboli
  • plan treninga – plan koji koji uzima u obzir vaš lifestyle, vaše mogućnosti, trenutačno stanje,… koji je krojen prema vama, a ne koji je prepisan s interneta
  • plan prehrane
  • zdravstveni pregled prije početka priprema
  • puno strpljenja i odricanja

Uz puno dobre volje, strpljenja i jasno definiran cilj – vjerujte da ćete ga i dosegnuti.

Ja sam imao vrlo jasan (i realan) cilj – u 20 tjedana se pripremiti za maraton. Iako nisam uspio pripreme odraditi onako kako je trener zamislio, uz malo sreće i puno stručnih konzultacija i savjeta uspio sam ga dosegnuti. Istina, oporavak je trajao dvostruko više, no i to je bilo predviđeno i očekivano.

Danas je prošlo točno 5 tjedana od kada sam istrčao Atenski maraton i do danas sam strogo odmarao. Bol koju sam imao u potkoljenici je prošla i spreman sam se vratio trčanju. Štoviše, danas sam se vratio trčanju i istrčao jaskansku treking utrku od cca 20 km (JapTrek 2010) i s ugodnim umorom u nogama idem na spavanje.

Radujem se zimskom nakupljanju kilometara kako bih bio što spremniji za sljedeću sezonu. Što se tiče maratona, plan je trčati jedan po sezoni – naravno ako prije njega uslijedi nekoliko mjeseci planskog treniranja 😉

Nadam se da je netko od vas 2.000 (koliko vas je čitalo ovaj blog) ipak nešto naučio ili se pak odlučio na bavljenje trčanjem ili nekom drugom tjelesnom aktivnosti.

Sve vas lijepo pozdravljam do neke druge (blog) avanture!

Nedeljko

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.