Nebo iznad Zagreba

Danas sam imao sreće. Jer je na redu bio dugački trening (1:45h), a vani je napokon malo “zahladilo”. Tijekom dana je pala kiša koja je pročistila i osvježila zrak, a temperatura je pala na ugodnih 18C. Pa zamislite da sam morao trčati 17km na 30C s hrpom vlage u zraku?!. Mislim, otrčao bih ja to ali s puno muke.

S obzirom da sam krenuo na trčanje taman kada je kiša prestala, bilo me strah da će nastaviti puhati i da će možda biti još kiše pa sam naivno obukao majicu dugih rukava i šiltericu. Kao i sto puta do sada sam se prevario. Srećom da sam sa sobom nosio trekerski ruksak s mjehom punim vode (za okrepu tijekom treninga) pa sam odmah na početku stao i skinuo i šiltericu i majicu i strpao ih u ruksak. Ubilo bi me da to nisam napravio.

Taman kada sam se zagrijao izašao sam na savski nasip kod Jankomira gdje sam proveo idućih sat i pol. Trčao sam makadamskim putem podno nasipa tako da mi je manje puhalo, a i više volim makadam od utabane zemlje.

Moram priznati da mi je bio gušt trčati, a bogme i totalno olakšanje nakon svih ovih vrelih i sparnih dana. Uživao sam u prekrasnim prizorima neba nad Zagrebom i okolicom koje je bilo ukrašeno lijepim oblacima.

Baš sam neki dan razgovarao s kolegom trkačem te smo sa žaljenjem konstatirali da na savskom nasipu, najvećem i najpopularnijem zagrebačkom “trkalištu”, nigdje nema pitke vode. Pa zar Grad i trkač-gradonačelnik ne mogu na 2-3 mjesta postaviti one plave pumpe? Čini se da ćemo najesen u Varšavskoj proširiti popis zahtjeva 🙂 Mene je spasio mjeh s vodom bez kojeg se ne bih usudio ići na dugački trening. Neki dan sam išao s onim remenom za bocu pa sam nadrapao jer sam ga nosio na golu kožu pa sam zaradio krvave ožiljke.

Nedavno sam objavio tekst o miCoach uređaju, a danas sam na ovom dugačkom treningu shvatio koliko je dobar. Naime, dok sam uživao u pogledu na nebo znao sam se zanijeti i zaboraviti na tempo kojim trčim te bi me u takvim trenutcima miCoach upozorio da se vratim u zonu. Maintain blue zone ili Slow down to the blue zone su bila najčešća upozoronja moga virtualnog trenera koji bi me vratio na zemlju iz mog sanjarenja. Zgodno je i to što obaviještava kada završiš 1/4, 1/2 i 3/4 treninga. Baš je nekako motivirajuće. Naravno, u svakom trenutku klikom na gumb možeš dobiti trenutačno stanje: kilometražu, vrijeme, tempo i zonu. Uz njega se čovjek zaista ne osjeća samim.

miCoach workout - 24.7.2010.

Evo snimke današnjeg treninga tijekom koga sam morao biti u plavoj zoni. U početku treninga se desio ovaj pad pulsa zbog toga što sam morao stati i skinuti majicu, a ovaj nevjerojatni skok pulsa ne mogu nikako objasniti osim da je to nekakva greška u očitanju.

Nakon trčanja, uslijedilo je istezanje, hidratacija, lagana voćna večera, opuštanje u toploj kadi nakon čega sam se “spojio” na COMPEX da još dodatno opustim mišiće i spremim ih za sutrašnjih 10 km. Umalo se zaboravih pohvaliti da sam danas zaradio svoj prvi plavi nokat. Sada ga hladim ledom i molim boga da me sutra neće zezati.

This entry was posted in micoach, Trening and tagged , , . Bookmark the permalink.