Plan priprema

Nakon što sam shvatio da u meni živi posebni respect prema maratonu (kraljevskoj atletskoj diciplini) te nakon što sam napokon dokučio razlog zašto ga do sada nisam istrčao krenuo sam u promišljanje svojih priprema za finalnu fazu ostvarenja moga cilja – ISTRČATI MARATON.

U priču se super uklopio i adidas (dugogodišnji pokrovitelj moje utrke VOLIM TRČANJE) koji je baš ove godine odlučio plasirati svoj novi proizvod miCoach i izabrati baš mene za adidas miCoach amabasadora. U jednim od svojih budućih postova ću detaljno opisati ovaj uređaj, ali ukratko – to je vaš osobni audio trener koji vam pomaže u ostvarenju vašeg cilja. Ja sam si zacrtao cilj ISTRČATI MARATON i miCoach će mi pomoći u tome.

Osim miCoacha, angažirao sam i trenera-svih-trenera (a nije Ćiro) – Dragana Jankovića Janka, da mi pomogne u ovome te da zajedno s miCoach sustavom napravimo program priprema po mojoj mjeri.

Ovaj put nisam želio srljati.

Za početak smo morali definirati cilj, tj. datum maratonske utrke za koju se pripremam. S obzirom da će me adidas, kao svog miCoach ambasadora iz Hrvatske, voditi na 28. atenski maraton na kojemu će se ove godine slaviti 2500-ta obljetnica legende o nastanku maratona, lako smo odredili datum –31.10.2010.

Nakon konzultacije s Jankom te s obzirom da tijekom zime nisam “odradio” zimsku bazu (puno sporih kilometara) odlučili smo se za 20-tjedni plan priprema kroz 5 faza s dugačkom aerobnom fazom, a kratkom anaerobnom. Ipak mi je ovo prvi maraton na kojem ne lovim rezultat.

1. faza – 10 tjedana: Aerobna baza (puno sporih kilometara i treninga)
2. faza – 2 tjedna: Brdska faza
3. faza – 3 tjedna: Tempo faza
4. faza – 3 tjedna: Intervalna faza
5. faza – 2 tjedna: Tapering faza