Preporuke i savjeti

 

Slijede neke preporuke i savjeti koje sam dobio ili koje sam sam dokučio prije nego sam krenuo u ove pripreme za maraton.

 • Dajte dovoljno vremena svome tijelu da se navikne na velika opterećenja koja donosi trčanje
  I sam sam se ulovio u zamku da sam nakon otkrivenja jogginga pohrlio u želji za instant napretkom, što jedino vodi u ozljede. Za svaki napredak treba vremena i hrpa strpljenja. Ništa ne ide preko noći. Preporuka je da se trenira 3-4 godine prije prvog maratona ukoliko ih želite i u starosti trčati.
 • Angažirajte trenera/e
  Pažljivo isplanirajte svoje pripreme za maraton. Preporuča se uzimanje osobnog i/ili virtualnog trenera koji će za vas izraditi poseban program priprema kojega se morate pridržavati. Ovo će vam pomoći da se disciplinirate. Također, zatražite savjet nutricionista za pravilnu prehranu i hidraciju kako si ne biste narušili zdravlje.
 • Otiđite kod doktora i potražite mišljenje prije nego krenete s trčanjem
  Pod obavezno se preporuča EKG nalaz srca pod opterećenjem (trčanje na traci) kao i kompletna pretraga krvi.
 • Bavite se još nekim sportskim aktivnostima
  Obavezno se uz trčanje bavite još jednim sportom jer trčanje opterećuje jedne te iste mišiće, a drugim sportom održavajte i druge jakima. Preporuča se plivanje, joga ili pilates.
 • Pazite na prehranu
  Intenzivnim bavljenjem trčanjem trošite puno kalorija, a osim njih se troše i mnogi drugi nutrijenti. Preporuča se raznolika prehrana bogata svježim voćem i povrćem te jako puno ugljikohidrata (preko 50%).
 • Pijte puno vode
  Izrazito je važno da prije
  i tijekom bavljenja sportom pijete dovoljno vode. Kada osjetimo žeđ već smo lagano dehidrirali stoga je jako važna pravovremena hidracija. O prehrani sportaša je protekle dvije godine dr. Vranešić održala dva odlična predavanja čije prezentacije imate ovdje (predavanje 2009. i predavanje 2010.)
 • Izaberite odgovarajuću obuću
  Tenisice su najvažnija oprema kod trčanja i zato je jako važno da trčite u modelu koji vam najbolje odgovara. Tenisice ne smijete birati prema izgledu nego prvenstveno prema tipu vašeg stopala. Ukoliko izaberete neprikladnu tenisicu vrlo brzo ćete se ozljediti. Ovdje imamo uputstva za odabir prikladnih tenisica.
 • Idite na masaže
  Masaža blagotvorno djeluje na vaše mišiće – opušta ih i odmara. Stoga se kod intenzivnog bavljenja trčanjem prepuručuje masaža jednom tjedno.
 • Educirajte se
  Čitajte stručna štiva (časopisi, knjige, članci) ili posjećujte predavanja i putem njih učite. Nikada nemojte stati jer uvijek postoji netko tko zna više od vas i od kojeg možete naučiti.