Prva kriza je iza mene

Napokon sam dočekao godišnji odmor i polako se privikavam na novi način života koji će trajati naredna 3 tjedna. Užurbani i iz-sata-u-sat isplanirani dani su zamijenjeni opuštenim i danima bez obaveza. Najbolje mjesto za prakticiranje takvoga života je svakako Split 🙂

Mijenjanje stila života utječe na sve i to najčešće negativno. Kod mene se očituje u broju sati koje provodim u krevetu, režimu prehrane, programu treniranja. Uglavnom, sve se poremeti i čovjeku treba neko vrijeme da se prilagdi novim prilikama.

Prošli tjedan sam imao svoju prvu krizu u ovim pripremama za maraton. Sam sam za nju kriv. Naime, u kišoviti utorak sam na programu imao poludužinu (12km) koju sam zbog obaveza pomaknuo za kasnu večer ili bolje rečeno noć. Krenuo sam na trčanje tek oko 21 sati i završio oko 22 sata. S obzirom da sam na trčanje izašao baš u trenutku kada je kiša prestajala padati i da je prijetilo da će ponovno pljusnuti, te da je zrak bio čist i kao stvoren za trčanje – malo me sve to diglo i trening sam odradio u malo jačem tempu. Ništa posebno brzo, ali sam ipak osjetio da malo jače grabim. Zanemario sam činjenicu da sljedeći trening/utrku imam već iduće jutro tj. zoru na Jutarnjoj Gelender ligi koja starta u 5:30 podno Medvednice!

To sam shvatio kada sam došao doma i kada sam osjetio lagani umor u nogama. Ispred mene sam imao samo 4,5 sati sna u kojima sam se trebao odmoriti i naspavati. Odmah sam se spojio na COMPEX i odradio ACTIVE RECOVERY program oporavka mišića nakonutrka. Osjetio sam olakšanje u kvadrima, ali sam bio preumoran da to isti napravim i na listovima.

Jedva sam ustao i bez problema ustrčao do Gelendera. Nakon što sam se ispuhao na vrhu shvatio sam da je to bilo previše. Mišići su mi bili preumorni te da sam potročio sav glikogen. U povratku dolje sam molio boga da se ne ozlijedim jer sam mislio da su mi mišići toliko umorni da više neće moći držati koljena.

Sutradan sam na programu imao 10 laganih kilometara koje sam trebao istrčati u zelenoj zoni, ali sam ubrzo shvatio da zaista više nemam snage i da ništa od toga pa sam prebacio u nižu brzinu i odradio laganih 9km. Ono što me dodatno iscrpilo je i posebni režim prehrane koju sam prakticirao proteklih par tjedana. Lagani doručak, bogati ručak i voćna večera skinuli su mi cca 5kg, ali i onemogućili me da u 12 sati imam jedan jaki dugači trening i jedan uspon na Sljeme.

Niš, nakon toga sam uzeo dva dana pauze i nešto više ugljikohidrata i mesa 😉

Jučer mi je završio moj mini-break pa sam na splitskom Marjanu odradio prvu konkretnu dužinu – 21 km bez ikakvih problema.  Marjan i trčanje Marjanom zaslužuje jedan poseban osvrt pa neću duljiti. Reći ću samo da na duljini od cca 5 km ima 6-7 mjesta s pitkom vodom. Mi o tome na našem (zagrebačkom) savskom nasipu za sada možemo samo sanjati. Čini mi se da ćemo GU za zdravstvo i gradonačelniku-trkaču na jesen hitno morati poslati prosvjednu notu.

Pozdrav s Marjana 😉

This entry was posted in Trening and tagged , , , . Bookmark the permalink.