Compex

Elektrostimulacija i sportski trening

Kao sastavni dio fizikalne terapije, neuromišićna električna stimulacija (NMES) je već dugo prepoznata od strane medicinskog i sportskog svijeta. Koristi se u rehabilitaciji nakon raznih povreda i operacija kako bi se očuvao/poboljšao mišićni tonus te se sportaš što ranije vratio na svoj teren. Ako se koristi kao dopuna treningu, elektrostimulacija može pomoći sportašima da treniraju više i bolje, da se oporave brže te što je najbitnije – vrlo je kvalitetna prevencija ozljedama.

Na koji način radi?

Elektrostimulacija vjerno reproducira proces kojim su mišićne kontrakcije kontrolirane mozgom. Kad odlučimo napraviti kontrakciju, naš mozak šalje signal u obliku električnog impulsa koji velikom brzinom preko kralježnice putuje do mišićnih vlakana. Kad impuls stigne na odredište, uzbuđuje motorički živac koji uzrokuje mišićnu kontrakciju. Kod elektrostimulacije podražaj dolazi direktno na motorički živac, koristeći električne impulse koji su savršeno prilagođeni kako bi osigurali efektivnost, sigurnost i ugodnost korištenja. Mišići zapravo ne prepoznaju razliku između voljne kontrakcije (uzrokovane mozgom) i kontrakcije izazvane elektrostimulacijom jer Compex reproducira optimalni impuls! Prema zakonima fizike takav impuls mora biti: pravokutan, njegovo trajanje mora biti točno jednako chronaxii, mora biti simetričan (- kompenzirajući kako ne bi bilo elektriciteta). Da bi se ostvario takav impuls, potreban je iznimno precizan uređaj.

Te fiziološke činjenice uzete su u obzir i ugrađene u instrument veličine dlana čovjekove ruke. Svi parametri svakog programa (frekvencija, vrijeme trajanja, zagrijavanje, hlađenje…) pažljivo su integrirani u uređaj kako bi pridonjeli jednostavnosti upotrebe te što većoj efikasnosti. Elektrode moraju precizno biti postavljene na mišiću koji se želi stimulirati (uz svaki uređaj se dobiva poster o pozicijama elektroda), odabrati se treba pravi program i trening može početi.

Stimulirati se mogu svi mišići tijela – rameni pojas, prsa, gornji ekstremiteti, noge, trup. Elektrostimulacija s Compexom ne obuhvaća samo facijalne mišiće.

Kakav je učinkovit trening mišića?

1. Kad radi što veći dio/volumen mišića – što više vlakana;
2. Kad se radi pravilna vježba kako bi se postigla tražena trenirana sposobnost mišića.

Kod NMES to znači da se moraju:

Ad 1.

 • pravilno namjestiti elektrode,
 • namjestiti pravi intenzitet/moć stimulacije,
 • imati visoko kvalitetan impuls,
 • postići vlastitu aklimatizaciju i toleranciju na EMS.

Ad 2.

Programirati parametri stimulacije s obzirom na:

 • fiziologiju kontrakcije,
 • fiziologiju sportskog treninga.

Specifičnosti treniranja s elektrostinulacijom

Svaki program ima svoju frekvenciju, a postižu se sljedeći efekti:

 • poboljšanje cirkulacije krvi 2-9 Hz
 • razvoj izdržljivosti mišića 10-20 Hz
 • izgradnja mišića 20-30 Hz
 • povećanje volumena mišića 40-70 Hz
 • povećanje snage i eksplozivne snage 75-100 Hz
 • ublažavanje bolova 100+ Hz

Specifične prednosti treninga pomoću NMES:

 • Aktivacija brzih vlakana već kod niske intenzivnosti treninga!
  Kod uobičajenog treninga s niskim intenzitetom rade samo spora vlakna. Kod NMES s ciljanom frekvencijom impulsa, već kod niskog intenziteta rade također brza vlakna; povećanjem intenziteta na uređaju određuje se još kako duboko u mišić se ide s razvijanjem željene sposobnosti brzih vlakana. To je jedan od odličnih učinaka NMES!
 • Rad mišića kod iznimno visokih frekvencija duže vremena, što mišići uz signale iz mozga ne izdrže dugo. Intenzitet mišićnog rada kod 100 Hz tijekom uobičajenog treninga padne već nakon 0,5 sekunde na 80%, a nakon 4 sekunde na 50% snage. NMES može cijele 4 sekunde držati intenzitet mišića na 100%!
 • Trening na razini natjecateljskih opterećenja, koji se kod treninga teško postiže. Izmorenost centralnog živčanog sistema (mozak…) je na treningu visoka, na natjecanju manja (adrenalin, visoka motiviranost i dr.), kod NMES je nema! Izmorenost treniranih mišića je na treningu manja nego na natjecanju; na natjecanju je najveća (adrenalin, visoka motivacija i dr.) – jednaka kao kod izvođenja treninga s NMES.

Sposobnosti koje elektrostimulacijom svatko može razvijati:

 • Povećanje oksidativnog kapaciteta mišićnih vlakana (poboljšanje VO2 max!).
 • Poboljšanje otpornosti protiv umora. Postiže se razvojem kapilara, posebno oko brzih vlakana; tzv. «kapilarizacija».
 • Potpuna regeneracija mišića nakon napora postiže se frekvencijama impulsa, čiji su učinci: povećanje protoka krvi u kapilarama (izbacivanje viška mliječne kiseline!), izlučivanje endorfina za ugodan osjećaj te relaksacija mišića.

Činjenica je da elektrostimulacija mišića nije namijenjena zamjeni treninga! Uvijek je koristimo kao DODATAK treningu. Kod ozlijeđenih sportaša NMES u puno slučajeva predstavlja jedini mogući način vježbanja i sastavni je dio fizikalne terapije (nakon operacije, raznih ozljeda, bolesti). Ono čemu bi sportaši, treneri i fizioterapeuti morali pridavati puno pažnje je prevencija ozljeda.

Prevencija ozljeda

Prevencija ozljeda pomoću elektrostimulacije postiže se:

 • jačanjem mišića s smanjenim opterećenjem na zglobove:
 • samo elektrostimulacijom,
 • kombiniranjem elektrostimulacije i voljnog treninga (teretana – dizanje manjeg tereta/utega radi efekata stimulacije; izvođenje pokreta karakterističnih za konkretni sport tijekom stimulacije)
 • kvalitetnom regeneracijom mišića za daljnje treninge.

Elektrostimulacija može se raditi prije, za vrijeme i nakon treninga, ovisi o potrebama svakog pojedinog sportaša. Uz sportske programe postoji i niz protubolnih programa koji pomažu u otklanjanju bolova, bilo da se radi o upalama mišića, bolovima nastalim zbog prevelikog tonusa mišića (premale cirkulacije krvi), bolova radi prevelikog naprezanja i dr.

U svaki uređaj ugrađen je TENS (Transkutana električna živčana stimulacija) koji polučuje dobre rezultate kod raznih akutnih i kroničnih oboljenja. TENS je sigurna metoda liječenja te za razliku od ostalih peroralnih analgetika te drugih metoda za ublažavanje boli, nema nuspojava te je zato koriste mnogi fizioterapeuti i vrhunski sportaši.

Generalni uvoznik i distributer za RH

IntAct d.o.o.
Samoborska 266, 10090 Zagreb
Tel./fax: 01/4923 324
www.intact.hr
intact@zg.t-com.hr