Zdravlje prije svega

Opet se vraćam na predavanja koja sam organizirao ove i prošle godine i na kojima sam što-šta novog naučio od naših vrsnih predavača. Konkretno, u par navrata je bilo govora o početku bavljenja trčanjem ili o početku priprema za maraton i savjetu da bi se prije istih trebao obaviti liječnički pregled koji treba obuhvaćati pretragu rada srca po opterećenjem (ergometrija) i pretrage krvi.

Ovaj tjedan sam otišao i obavio te dvije pretrage. S obzirom da se za ergometriju preko uputnice čeka nenormalno puno odlučio sam to obaviti u jednoj privatnoj poliklinici za što su me oderali 480 kn. No, barem nisam čekao niti termin niti rezultate i svi su bili jako ljubazni. A kako i ne bi 🙂 Kada mi je rekla da je srce OK i da bez problema smijem nastaviti trenirati za maraton odmah sam zaboravio na peglanje kartice.

Nakon što sam se posavjetovao s dr. Vlahekom koji mi je preporučio koje krvne pretrage da uradim, a koje su relevantne za nas trkače (kompletna krvna slika, željezo, feritin, UIBC, TIBC) odmah sam i to obavio. I ovo sam obavio u jednoj drugoj privatnoj klinici gdje sam se uvalio preko veze i umjesto 300-njak kuna platio samo 60. Hvala Majama 😉

Srećom i ovaj nalaz je bio super tako da sada mirne duše mogu nastaviti s planom priprema za jesenski maraton. Naravno preporučam i svima vama da napravite ove pretrage radi vlastite sigurnosti.

Jedan od nalaza (UIBC) predstavlja “zalihe” željeza i on mi je na minimumu pa sam odmah krenuo u oporavak s jednom bocom kupinovog vina. Sjećam se da je ove godine dr. Vranešić na svome predavanju o prehrani sportaša hvalila i preporučala crna vina 🙂 Stoga… živjeli!

This entry was posted in Trening and tagged , , . Bookmark the permalink.